Pannlampor

Att välja rätt belysning bland alla pannlampor kan vara riktigt klurigt då utbudet är väldigt stort och kvaliteten skiftande. Det du som konsument kan göra är att ta del av de olika testerna som finns därute på nätet. Det kan löna sig att kolla runt bland olika tester för att hitta den ultimata pannlampan. Ibland kan det vara värt att lägga de där extra slantarna på att investera i en riktigt bra lampa om du kommer att använda den ofta under det mörka halvåret. Ska du bara ut ibland under kortare stunder än en timma finns det många bra pannlampor i mellansegmentet till mycket bra priser.

Pannlampa i mörker

För den som rider, orienterar, jagar och så vidare och som verkligen behöver en pålitlig pannlampa så finns det flera riktigt bra pannlampor. Om du jagar så är det till exempel väldigt viktigt att få till det bästa ljuset även under natten så du ser vart du ska sikta. Det du ska tänka på när du letar efter den optimala pannlampan för just ditt ändamål är t ex batteritid, hur starkt pannlampan lyser (och hur länge), hur många ljuslägen den har och hur den sitter på ditt huvud. Har du ett litet huvud så måste du kunna spänna in resåren så att pannlampan sitter ordentligt, och har du ridhjälm på dig så måste resårbandet kunna vidgas så du får den passar över hjälmen. Detta är inte alltid självklart och vissa pannlampor har begränsade möjligheter att förlänga eller korta resårbandet runt huvudet.

Pannlampans batterilängd

En annan sak du ska tänka på är vilket batteri du behöver. Använder du pannlampan under kortare tid än en timma kan det räcka att köpa en pannlampa som drivs med vanliga batterier. Det brukar ofta vara tillräckligt och då blir inte lampan heller så otymplig att ta med. När du är ute och rider eller jagar i några timmar är det mest fördelaktigt att skaffa en pannlampa med ett återladdningsbart batteri men detta innebär också att lampan blir mer otymplig.

Batteriet sitter fast i en sladd som går till lampan och måste förvaras någonstans, vanligtvis i en bröstficka i jackan. På vintern har vi för det mesta stora jackor på oss med bra fickor men på höst och vårkanten är det kanske inte lika lätt att bära med sig batteriet i en tunnare jacka.

Med detta sagt så är det bara att ge dig ut i pannlamp-djungeln och handla!