Skogsbruk och täljbara material

Idag hade vi besök av återförsäljare som säljer STIGAs trädgårdsmaskiner. Han dök upp strax innan frukosten med 4 maskiner som satt fastkilade på ett släp med lastramper. Blev mest imponerad av gräsklipparen som var eldriven. Den liknande den nuvarande klipparen vi har, som är bensindriven. Priset på gräsklipparen låg strax under tvåhundratusen kronor och då tillkommer även kostnader för service och reservdelar. Slutpriset blir lite för högt för oss.

Återförsäljaren hade även med sig en sopmaskin och två röjsågar. Röjsågarna var utrustade med elbatterier. Fördelen med dessa röjsågar var ergonomin. Röjsågarna hade väldigt bra bärselar och midjeremmar, vilket underlättar när du arbetar.

Som det ser ut kommer vi köpa in en röjsåg. Gräsklipparen verkade bra men priset var ovan budgetnivån. Har inte sett lastramper till släp innan men det var väldigt smidigt när du skulle lasta på/av fordon. Funderar på att skaffa en liknande lösning till mitt släp. Jag har ett par maskiner som används med jämna mellanrum. Äger en fyrhjuling som jag skulle kunna frakta smidigt till stugan i Värmland om jag köper en lastramp till släpet.

Stugan ligger en bit utanför Arvika med en tillhörande skog. Vi försöker sköta skogen i den mån det går när man bor långt bort. Det brukar blir mycket ved varje år som vi avverkar. Veden används i stugans kamin och en del skänks även till grannar i närheten av stugan. I gengäld brukar de hålla koll på stugan och tömma post samt kika till den så allt är okej. Vi har tidigare haft problem med inbrott i området, men det har förbättrats sen vi fick en polisstation i kommunen.

Gillar att tälja, så ska passa på att fixa bra täljmaterial nästa gång jag är i stugan. Får jag välja blir det asp. Asp är ett trämaterial som är mjukt och lätt att tälja i. En är lite hårdare träslag och passar bra när man vill tälja skedar.