Ett pinsamt samtalsämne

Jag minns väl när jag var 11 år och vi skulle påbörja sexualkunskap i skolan. Alla var fnittriga, kunde inte hålla sig för skratt även om läraren bara skulle öppna dörren in till klassrummet, det var en stämning man kunde ta på. Som tur är blir ju detta ett mer vanligt samtalsämne ju äldre man blir men jag önskade också att det kunde vara mer accepterat och inte så pinsamt att prata om när man var yngre också.

Jag minns väl att vår lärare pratade om profil kondomer och vi förstod inte alls vad det var för skillnad egentligen. Och det var ju inte superstor skillnad men när jag väl är lite påläst nu förstår man ju att kondomer är, precis som mycket annat, anpassat efter olika personer. Jag tycker det på så vis måste bli ett samtalsämne som inte är pinsamt utan snarare intressant för att hitta kondomer som passar rätt för just dig.

Ta chansen att prata om det

Jag tror att sexualkunskapen, profil kondomer och allt vad det innebär är viktigt för unga att prata om. Däremot önskade jag att man kunde göra det på ett mer avskalat sätt. Jag tror att många unga hade lärt sig av varandra om man bara vågade öppna sig och helt enkelt förklara hur man känner och tänker i den åldern. Ofta känner man sig ensam i mycket i tidiga tonåren och på vägen mot att bli vuxen.

Mitt förslag blir att skapa ett forum där man kan skriva av sig vad man känner, tänker och tycker. På så vis blir det lite avskalat, man kan uttrycka sig lättare när man får tänka igenom vad man ska skriva och på så vis kan det dessutom vara anonymt. Vi behöver trygghetssäkra våra ungdomar och visa att alla samtalsämnen är okej!