Byte av avfallssystem – så dumt

I min kommun ska det bytas till nytt avfallssystem. Vi har i många år haft svarta och vita påsar för våra sopor. Vitt för brännbart och svart för komposterbart. Övrigt får vi själva ta till återvinningsstationer som finns utplacerade på många ställen runt om i stan. På återvinningsstationerna kan man lämna papper, förpackningar i både papp och plast, glas och batterier. Vi har också ett par stora återvinningscentraler där man också kan lämna övrigt skräp som stora kartonger, möbler, vitvaror, trädgårdsavfall och allt annat som inte passar någon annanstans.

Men nu ska systemet bytas ut och vi ska alla få nya avfallskärl. Som jag förstått det ska dessa bestå av olika fack där vi ska kunna lämna papper, brännbart, komposterbart, glas och förpackningar mm. Tanken är ju att det ska bli en förbättring där man inte ska behöva ta sig till någon återvinningsstation utan ska kunna sortera direkt hemma. Det låter bra, men kommer det att fungera?

Två nya avfallskärl

Alla hushåll ska byta ut sitt nuvarande avfallskärl mot två nya. Bara där kommer det bli problem för många. Två större soptunnor istället för nuvarande lite mindre. Sen kommer det bli meckigt med att få ner allt. Som det verkar måste man lyfta på vissa för att få ner skräp som ska ligga under… Låter osmart tycker jag.

En annan grej som är helt kass är att gamla svarta påsarna för matavfall ska bytas ut mot papperspåsar. Jag har vänner och bekanta i en annan kommun som har detta system och de har slutat att sortera matavfallet eftersom påsarna går sönder och är svåra att hantera.

Sen undrar jag hur det är tänkt att det ska fungera med att bara tömma det ena avfallskärlet var fjärde vecka. Tänk på sommaren – det kommer verkligen inte kännas fräscht.

Så för mig blir det verkligen tummen ner för detta nya!